Chicago - mrakodrapy, Češi a Král Šumavy


Chicago – mrakodrapy a Král Šumavy

Chicago významně město středozápadu USA leží u Michiganského jezera. Město vzniklo především v souvislosti s pronikáním na západ na Velké pláně kde se začínali usazovat noví osadníci a Chicago bylo významnou dopravní křižovatkou díky vodním cestám a železnici. Je ji i dnes a letiště O Hare je druhé největší letiště v USA a třetí na světě. Ve městě žijí 3 miliony obyvatel ale pro nás je zajímavější metropolitní oblast, která vedle Chicaga zahrnuje další desítky měst na sebe navazujících a zde žije celkem 9 milionů obyvatel.
Je to opravdu klasický melting pot – tavící kotlík, Češi, Poláci, Řekové, Rumuni, Hispánci a další národy zde mají své enklávy dosud.
Celá oblast je rovina jak u Kolína což je nejlépe vidět z vyhlídky z mrakodrapu dříve nejvyšší budovy na světě, nyní 3.nejvyšší budovy na světě dříve s názvem Sears Tower nyní Willis Tower, stále ale od 70. Let městu vévodící černá budova vysoká 443 metrů. Novou atrakcí vyhlídky jsou dva prosklené výklenky v okně pro milovníky bezpečného adrenalinu. Na Youtube pod heslem willis tower skydeck můžete vidět detaily.



Mrakodrapy k Chicagu patří a vše to zavinila jedna kráva, která převrhla svítilnu ve chlévě a způsobila požár velké části města. Důležité je ale i to, že se to stalo v době, kdy architekti už měli v hlavách myšlenku výškových budov nesených ocelovou konstrukcí a tak začala přestavba města v moderním stylu. První mrakodrapy tohoto typu měly maximálně 20 pater ale pokud uvážíme, že v té době se v Čechách stavělo Národní divadlo tak je nutno Američany ocenit. Jedním z nich je budova The Rookery z roku 1888 na LaSalle street. Moderních mrakodrapů vyšších než 200 metrů je v centru kolem třiceti . V souvislosti s městem a moderní architekturou je nutno jmenovat Franka Lloyda Wrighta a Miese Van der Rohe autory několika staveb. Centru města dominuje na první pohled trochu nepatřičné nadzemní metro The Loop.


Kombinace starých i moderních mrakodrapů, městské parky, řeka Chicago River a Michiganské jezero to vše hraje do karet tomu to větrnému městu.



Chicago je české město. Dva slavné Čechoameričany nesmím zapomenout a to starostu Chicaga Antona Cermaka a zakladatele řetězce Mc Donalds Ray Kroce, jehož rodiče pocházeli z Plzeňska a který se zde narodil.

Češi se ale během času postupně rozptýlili do okolí a pokud zde budeme hledat Slovany tak to určitě vyhrají Poláci. Jak tvrdí některé zdroje Chicago – druhé největší polské město po Varšavě. V Berwynu a Ciceru, čtvrtích, kde Češi žili, nyní převládá hispánské obyvatelstvo a tak ze školy Jana Ámose Komenského, které vévodí i jeho socha, vybíhají většinou malí Mexičani. Češi tu ale jsou a české restaurace na Cermak road jsou toho důkazem. Když tam vejdete po dnech putování po Americe a vidíte v nabídce vepřo knedlo zelo, Plzeň nebo Becherovku tak na vás dýchne domov. Podobně působila i , nyní už zavřená, samoobsluha s prodejem gulášové polévky v pytlíku, paštiky Májka nebo Tatranek. Utopenci a tlačenka byly také v nabídce . Ale to už je minulost a doba se žene dál. Některé místní podniky ještě nesou česká jména . Bohužel našli jsme většinou pohřební ústavy a jednu pekárnu. Českých restaurací je zde ale stále několik. Dále v parku u Michiganského jezera nedaleko akvária a planetária nás zvednutou rukou vyzývá k boji socha Karla Havlíčka Borovského.

Jednoho slavného rodáka jsme ale navštívit museli. Tedy museli zkusit a vyšlo to. Viděli jste český film Král Šumavy ? Přečetl jsem si několik článků na téma Král Šumavy a převaděči na Západ v padesátých letech. Nejvíc mně zaujala nejvýznamnější postava té doby pan Josef Hasil, který údajně žije v Chicagu.



Převaděč pan Hasil pracoval po válce jako pohraničník a později začal převádět lidi na Západ. Při jedné akci byl v Čechách chycen tedy přesněji řečeno udán policii majiteli domu kam se uchýlil po jedné akci . Byl odsouzen a uvězněn na několik let ale jako správný dobrodruh z vězení uprchl s dalšími vězni a pak začala jeho několikaletá kariéra převaděče i pod hlavičkou americké tajné služby. Tak to je Král Šumavy, kterého nikdy v akci nechytili.



Našel jsem si adresu a zajel za ním. Přijeli jsme k malému domečku ve čtvrti Berwyn, zazvonil jsem a otevřel pán. Dobrý den mluvíte česky ? Jó jó, on na mně . Tak jsem ho pozdravil a řekl mu, že jsem o jeho osudu mnoho četl a, že jsem rád, že se mu daří dobře. Tak pojďte dál on na to. No ale nás je 10. A co jsou zač na to pan Hasil jako kdyby byl stále na útěku. No my jsme turisti z Čech .



Tak pojďte. No a byli jsme tam . Paní Hasilová nám dala pivo, které jsme nejprve stydlivě odmítali ale pak rádi pili a připadali si na chvíli jako doma. Naprosto normální čestina bez akcentu. Krásný zážitek, pro nás jako oáza klidu v divoké Americe . Panu Hasilovi je 86 daří se mu dobře a paní Hasilové 94 a ta vypadá na tento věk naprosto ale naprosto perfektně. Tak ať žijí Hasilovi v Berwynu a stálé zdraví. Letos v květnu 2012 tam jedu znovu tak se stavím a doufám, že jsou stále v pořádku. Budu pozdravovat.

Komentáře